divendres, 13 de febrer del 2015

L’apassionant món de les cuirasses masculines





Una de les diferències entre sexes que ocasiona més perplexitat és la forma en que vivim i administrem les emocions. Les dones ho fan d’una manera i els homes d’una altra, i per més que ens hi entestem no podem sortir-nos dels marges que ens dicta la nostra genètica. És així, acceptem-ho. Les nenes, de ben petites, conversen, verbalitzen sentiments, intercanvien afectes, empatitzen i es comuniquen socialment, habilitats que mantenen i perfeccionen al llarg de la vida. Els nens, en canvi, són parcs de paraules, silencien el món emocional, es retrauen en si mateixos i es relacionen amb agressivitat, característiques que també els determinaran l’existència futura. Les dones se senten còmodes en l’univers de les emocions, és el seu hàbitat personal, i els homes en tot allò que sigui acció i practicitat, és el seu frenètic univers. Les darreres tendències socials, tanmateix, advoquen per la feminització de l’home, de forma que els mascles ens trobem abocats a entrar en l’àmbit del verb, els sentiments i la comunicació. La primera pedra d’aquesta nova situació la va posar, de forma involuntària, Daniel Goleman amb el seu llibre “La intel·ligència emocional”, on exposava que els nois amb un coeficient d’intel·ligència més alt acostumaven a fracassar en la vida, mentre que altres menys dotats, pels quals ningú no donava un duro, acabaven per convertir-se en brillants triomfadors. Goleman va concloure que la intel·ligència real, la que conduïa a l’èxit, no es basava en la capacitat de llestesa de les persones, sinó en les seves habilitats en la gestió dels sentiments, les emocions, l’empatia i la sociabilitat, talent que les dones porten incorporat de sèrie per mor de la seva genètica. Hàbils, les feministes no van desaprofitar el manà caigut del llibre i van adoptar això com a argument afavoridor per a la seva causa. Corol·lari, si vols tenir èxit, senyor mascle, feminitza’t. I és en aquest punt d’evolució on més o menys ens trobem en els temps que corren.



Això a part, resulta que el patriarcat, fruit de l’època industrial, ha desaparegut, perquè el concepte de patriarcat prové de patrimoni i ara com ara, en treballar fora de casa homes i dones per igual, aquest ja és compartit, i no com abans que sols l’home aportava els diners a la llar i per tant ostentava el poder com a cap de família. Com ja ens ho van advertir els sociòlegs de finals del segle XX, l’era tecnològica comporta un individualisme a ultrança, tant és que se sigui mascle o femella, que el tracte humà es vehicula d’individu a individu, directament de tu a tu. Malament ho tenim els homes, doncs, que hem perdut el poder del patrimoni i ens veiem impel·lits cap a la feminització de la nostra conducta, una dinàmica que, per més esforç que dediquem a adquirir-la, sempre ens vindrà diverses talles grans: primer, perquè atempta contra la nostra estructura i funcionament cerebral, i segon, perquè elles, en aquest terreny, sempre ens portaran galàxies d’avantatge. Em molesta com a home –sóc honest, ho visc així—no trobar-me en una situació d’igualtat entre gèneres, per a la qual jo també havia lluitat des de l’adolescència, advocant pel women’s lib i el feminisme en general; desitjava l’equanimitat entre sexes, però no el mer intercanvi del domini masculí pel femení, que és cap on estem anant en l’actualitat, si és que no hi hem aterrat ja de ple i a quatre grapes. Els homes ens trobem en la següent situació: sense poder econòmic, hem d’entrar forçats en el laberint dels sentiments i les emocions, verbalitzar-los i interactuar a través d’ells (“no siguis masclista, expressa allò que sents...”). Metafòricament, això és com ficar-se en una pista de gel on les dones es mouen amb faldilletes curtes i patins llustrosos fent vistoses giragonses i deliciosos malabarismes, mentre nosaltres obrim la porta de la tanca i hi penetrem amb sabates planes, esporuguits, trontollosos, maldestres com ànecs, i sabent d’antuvi que al primer pas en fals, que el farem, a la primera relliscada, que no tardarà, ens clavarem una hòstia descomunal, de les que marquen època a youtube i a traumatologia del Clínic.



Abans, als homes ens costava comprometre’ns afectivament per allò que tenia d’acceptació de la fidelitat i de renúncia a altres dones. Ara, amb el nou context, ens tornem encara més esquius, si cap, al compromís. Si l’adoptem, tractem de no buscar exclusivitats formals, i si encara així ens veiem obligats a assumir-lo, ens podem prendre la femenina llicència de no acomplir-lo: el pacte d’honor ha estat sempre una estúpida cosa de cavallers, mentre les delicades dames portaven intel·ligentment l’aigua al seu molí amb els instruments que fossin de menester, pragmàtiques, funcionals, deixant la moral ben apartada i aparcada. Poca cosa hi podem fer els homes, davant de tal panorama, és la crònica d’una humiliant submissió anunciada. El catedràtic de sociologia Enrique Gil Calvo propugnava no fa gaire que no acceptéssim la demanda social d’exteriorització de sentiments i reivindiquéssim una trista i vàcua resistència: el dret masculí “a la infelicitat, el desamor i la sequera emocional”, és a dir, renunciar als afectes, convertint-nos en una mena d’autistes sentimentals. És una possibilitat, però no acabo de veure-la clara, perquè anar a repèl d’una situació majoritària margina, isola i fereix, ens col·loca en el centre just de la solitud i la desemparança. ¿Per què no, en canvi, sent putes, la superficialitat afectiva i la hipocresia en el compromís? Sé que sona molt malament, fatal, una incorrecció política que xerrica a les oïdes, però és que no hi trobo cap més remei, pura autodefensa. Bé, i què. Així, els homes, com ens és dictat, parlarem d’amor, ens relacionarem a través dels sentiments, enaltirem el univers dels afectes, ens entendrirem per lacrimògenes emocions, mirarem sense desigs autosuïcides pel·lícules de la Julia Roberts i, en fi, entrarem a la brava en la pista de gel amb lliscoses sabatilles d’esport. Però per a les hòsties que dèiem i prevèiem, també serem cautelosos i ens vestirem amb mil i una cuirasses, armadures superposades que a les dones tan exasperen i que moltes d’elles ja han renunciat a arrencar-nos després de deixar-s’hi moltes ungles, moltes llàgrimes i alguna que altra vàlvula mitral, tot sent conscients uns i altres que alguna cosa hem fet malament en aquesta evolució confusa i de final incert, sense saber ben bé el què ni per què. L’únic verídic és ningú no hi surt guanyant i això ens hauria de fer reflexionar, ni que fos a estones mortes.

8 comentaris:

  1. "Ma qu'eres exagerat!" Primer, tu et sents de ben còmode expressant els teus pensaments i sentiments verbalment; i segon, no és cert que els mascles hagen perdut "poder", només el compartix i, pel que veig a diari, no massa bé. Per últim, les dones també hem patit una mena de masculinització per poder competir amb vosaltres: pantalons, esports de risc, conduir com en un rally... En lloc d'arribar a un punt mitjà, volem homes metrosexuals i dones que es comporten com Terminator quan va al metge. ;)

    ResponElimina
  2. "Ma qu'eres exagerat!" Primer, tu et sents de ben còmode expressant els teus pensaments i sentiments verbalment; i segon, no és cert que els mascles hagen perdut "poder", només el compartix i, pel que veig a diari, no massa bé. Per últim, les dones també hem patit una mena de masculinització per poder competir amb vosaltres: pantalons, esports de risc, conduir com en un rally... En lloc d'arribar a un punt mitjà, volem homes metrosexuals i dones que es comporten com Terminator quan va al metge. ;)

    ResponElimina
  3. Eva, bonica, cara, jo no em sento còmode expressant els meus sentiments: encara tinc vergonya i de vegades, quan m'ho miro des de fora, tots els posts en conjunt, penso: maremeua, com puc arribar a ser de maricó. Sols em salva que miro el text, com si l'hagués escrit algú altre, i penso: hòsties, que ben parit està, i això em salva. Cert, en això tens raó, de moment estem en etapa de poder compartit, però només és de passada. Als països escandinaus, que marquen tendència, ja hi ha un 30 % de llars monoparentals per línia materna, i aquí, no sé com està la cosa, però amb 20 anys de custòdies maternes, quants fills s'han criat sense pare? Un cop destruïda la família tradicional, el pes familiar recau sobre la dona, establint un matriarcat monoparental on l'home té menys importància que Sant Josep bíblic, cornut i pagar el beure. I sí, la dona també es masculinitza, però crec que bàsicament pel tema treball fora de casa, un món masculí feia 2 generacions, i en això adopta formes i conductes masculines. Que complicat que és tot plegat oi? En etapes de crisi, de canvi d'era, tothom va desconcertat. Però així com per passar de l'antic règim a la industrialització, van caldre 200 anys de preparació, per passar de l'època industrial a la tecnològica n'han calgut a penes 15, perquè la revolució tecnològica porta la celeritat integrada en si mateixa, cosa que encara ens desconcerta més. I metrosexual... creus que hauria d'afaitar-me els pebrots i anar al gimnàs?

    ResponElimina
  4. Eduard,

    Aquest apunt és dens i comprimit, i segur que demana que desenvolupis molts temes que esbosses (costa d'engolir de cop!!). Des de la meva perspectiva, jo crec que els homes i les dones no som diferents en les coses essencials. No expressar els sentiments prové bastant de la moral victoriana. A les tribus més primitives, tant els homes com les dones expressaven els sentiments. La repressió emotiva és molt angolsaxona, no creus? per tant, jo reivindico l'emotivitat mediterrània per a tots dos sexes. D'altra banda, crec que els estudis sobre genètica i hormones, etc. poden fer-nos esclaus d'aquests determinismes. Crec que l'important és aprendre a transcendir-los, ser persones amb un abast ètic i empàtic que ens permeti transcendir les diferències entre sexes.
    Eva, jo estic totalment d'acord amb el que dius, i ho dius molt ben dit. Les dones, per ser acceptades i reconegudes en determinats àmbits, ens hem vist obligades a masculinitzar-nos. Crec que les dones tenim poder per nosaltres mateixes, tal com els homes, mantenint les nostres diferències de sexe. I si no, només cal veure la Teacher o la Merkel... Jo lamento que els homes us sentiu desplaçats, menystinguts o anorreats. Però pensa que les dones fa molt poc que estem considerades iguals i només en el món occidental (només cal fer una ullada fora d'aquí). Instal·lar-se en la queixa o el victimisme no us fa cap bé i ens aparta de vosaltres. Només des d'un discurs ètic i essencialment humà (amb tendresa i humor, que si no, no hi ha qui visqui) podem arribar a entendre'ns.

    ResponElimina
  5. Hola Maite, bonica... Bé, dens t'ho accepto perquè realment sí que s'hi reumeixen idees que per si soles podrien donar per a un llibre, però l'hi he volgut donar un sentit global al text i així ha quedat, que hi farem. A veure, per parts que va dir Jack l'Esbudellador. Homes i dones som bàsicament sers humans, persones, i això ens equipara. Les diferències es troben en el gènere i la seva morfologia neurocerbral, que determina la conducta. No crec que el victorianisme fos l'origen de la represió emotiva, tot i que en feia gala. Per mi cal remuntar-nos a 2 milions d'anys enrere, quan les tribus es tornen sedentàries, i home caça i la dona recolecta, que és en el mascle l'antecedent del guerrer, perquè comença a lluitar pel territori. I ja saps que el guerrer ha de ser fort, dur i silenciós. Ho veig, doncs adapatatiu. Creus que els espartants es preguntaven: i tu com et sents? I així fins ara, on la regla ha estat la contenció afectiva i l'excepció la seva expressió: els trovadors, per exemple. Finalment, no és que ens fem les víctimes; és que si la tendència del feminisme s'imposa, i tot sembla indicar que sí, les dones porteu a un terreny molt vostre, on ens doneu mil voltes i estem vençuts d'antuvi. I sense el poder econòmic... ja em diràs. Anem cap a famílies matrilinials, on l'home es mer fecundador, i això Maite, saps que a més ho pateixo en primera persona i sense recursos socials ni legals per combatre-ho. Però la matrilinialiat comença a ser elevada. Més que víctimes, i analitzat tot en conjunt, el que propugno és que els homes ens defensem: o bé amb cuirasses i arrecerant-nos al món afectiu; o bé, jugant al joc però de forma hipòcrita, entrant en els sentiments formalment però vivnt-los de forma extremament superficial. Quan les dones sigueu víctimes, ara sí, d'aquesta agressió invisible, que en psicologia es diu conducta passivo-agressiva, és a dir violentar per la incacció, espero que el moviment pendular actual es ponderi i arribi per fi l'harmonia. Uf !

    ResponElimina
  6. Eduard,

    No crec que "jugar a sentir", o "fer veure que se sent" sigui una bona posició vital. A la llarga passar factura el "fer veure que". És molt més saludable la honestedat amb el que se sent, en tots els seus aspectes. En fi, a m'hi m'ho sembla...

    ResponElimina
  7. Gràcies x aquest article tan interessant. Estic fent una recerca de com funcionen els homes emocionalment perquè crec que em pot ajudar a entendre'm i a entendre-us millor; i m'hi has ajudat.
    Dit això puc fer-hi dos apunts?
    1) no entenc aquest derrotisme masculí. Abans fer veure que moure el cul i aprendre. Podria afegir que s'atrapa abans a un mentider que a un coix. Una altra cosa és que qui rebi la mentida, prefereixi l'autoengany. Però això ja és cosa d'elles. Ara, partir del joc brut és poc constructiu.
    2) no he vist que les dones, patint tota mena de desaventatges, els hagin impedit de continuar el seu camí de desenvolupament. Ànims, ser el desafavorit (en aquest cas) costa, però segur que us en sortireu.
    3) El patriarcat va molt més enllà del posar-se a treballar les dones... Un mon on les dones manessin sense tenir en compte els homes seria tant horrorós com el que vivim a la inversa. El patriarcat, malauradament, està viu. I com!!
    4) Ens en sortirem, no siguis derrotista de nou! Tenim tots feina a fer perquè els homes i les dones puguin viure en harmonia i comprenent la manera de fer de l'altre. Però l'única manera d'aconseguir-ho és a través de propostes en positiu i cadascú mirant la seva propia feina més que la de l'altre. Espero que els comentaris et siguin d'utilitat. Una tendra abraçada, Margarida

    ResponElimina
  8. Gràcies x aquest article tan interessant. Estic fent una recerca de com funcionen els homes emocionalment perquè crec que em pot ajudar a entendre'm i a entendre-us millor; i m'hi has ajudat.
    Dit això puc fer-hi dos apunts?
    1) no entenc aquest derrotisme masculí. Abans fer veure que moure el cul i aprendre. Podria afegir que s'atrapa abans a un mentider que a un coix. Una altra cosa és que qui rebi la mentida, prefereixi l'autoengany. Però això ja és cosa d'elles. Ara, partir del joc brut és poc constructiu.
    2) no he vist que les dones, patint tota mena de desaventatges, els hagin impedit de continuar el seu camí de desenvolupament. Ànims, ser el desafavorit (en aquest cas) costa, però segur que us en sortireu.
    3) El patriarcat va molt més enllà del posar-se a treballar les dones... Un mon on les dones manessin sense tenir en compte els homes seria tant horrorós com el que vivim a la inversa. El patriarcat, malauradament, està viu. I com!!
    4) Ens en sortirem, no siguis derrotista de nou! Tenim tots feina a fer perquè els homes i les dones puguin viure en harmonia i comprenent la manera de fer de l'altre. Però l'única manera d'aconseguir-ho és a través de propostes en positiu i cadascú mirant la seva propia feina més que la de l'altre. Espero que els comentaris et siguin d'utilitat. Una tendra abraçada, Margarida

    ResponElimina