dimecres, 8 de juliol del 2015

Estic pagant el mal que et van fer les altres, oi?




Molts homes de mitjana edat, divorciats o separats, passem finalment de puntetes pel terreny selvàtic, embrollat, dels sentiments, com si caminéssim o llisquéssim per sobre de núvols. O això, o hi entrem tan plens de cuirasses que les emocions ens reboten a la carcassa com si ens disparessin bales de cotó de sucre. La qüestió és evitar de totes totes implicar-nos emocionalment en qualsevol relació sentimental, per meravellosa que apunti. Ja han passat a la història les --en teoria-- convencionals, plàcides i hollywoodnianes parelles per a tota la vida i també els d’antuvi anhelats i captivadors amours fous, que de tan ruïnosos que resultaven en més d’un cop ens abocaren a l’abisme del suïcidi. Moltes dones es queixen, i amb motiu, de la nostra extrema passivitat o catatonisme emocional, les exaspera, no ho poden comprendre. Tan bonic com és l’amor i la passió...! Serà bonic, cert, però a molts homes ens han deixat el cor masegat, esparracat, objecte de bategant deixalla, roja carn bombollejant de contenidor. Es lamenten, amb raó, amb l’axarolada --per tòpica i desgastada-- afirmació que paguen per allò que ens han fet de dolent altres dones.


--Sí, i...? –desafiem.


És injust, ho reconec. Però el valor de la justícia passa a un segon terme quan ens hi juguem els quartos: la subsistència emocional i qui sap si la vital. Elles obliden, i nosaltres evitem de fer-los-hi notar, que molt probablement els seus exs, un o diversos, refusen al seu torn compromisos amb altres dones pel mal que els van causar elles mateixes, les dones que tenim al davant i que tan amargament ploriquegen pel fet que defugim com ànima que veu el diable la possibilitat d’establir amb elles un lligam sòlid i durador. No tots els homes actuem així, és cert, molts es llencen a noves relacions per la raó rudimentària de la por a la soledat, però cada cop som més els qui preferim fer un combat a dotze assalts amb la buidor nocturna que jugar-nos el què ens resta de filaments de miocardi en el tauler de la ruleta de l’amor. Per a això la moda dels singles ens ha anat com a anell al dit. Ens declarem solemnement singles, que ras i curt vol dir que retornem a l’adolescència de rotllets superposats o encadenats, però ara amb un mínim de diners a la butxaca. Hedonisme en estat pur, sexe sense implicacions, emoció per la seducció, riallades, festa, xerinola i confettis a dojo. I res de compromís, els il·lustríssims rituals dels singles no el permeten, ho sento noia, ja sabies el què hi havia, és –mentim—la nostra filosofia existencial.


Com ja he apuntat, generalitzo. No tots els homes refusem aparellar-se de nou ni totes les dones presenten un electrocardiograma impol·lut, saludable. També hi ha homes que cerquen la companyia convencional i dones que no s’ajuntarien mai més amb ningú ni que els enfilessin els fills al cadafal. Però per norma general, insisteixo, cada cop és més així: els barons ens tanquem als sentiments com més hòsties emocionals hem rebut i les fèmines, en canvi, ho tornen a intentar incansablement un cop darrere l’altra. Una de les teories que sostenen l’afirmació anterior és que les dones són tan riques sentimentalment, que disposen de cabals d’afecte per a tota la vida actual i per a desenes de reencarnacions posteriors, i ja se sap que si la font de la riquesa és inesgotable les inversions que es fan no impliquen cap cost personal. En canvi, l’actiu emocional en l’home és limitat, i cada fracàs, cada desengany, cada frustració, ens minva l’arsenal de sentiments, i per això ens costa cada més d’invertir en aquest lliscós i arriscat terreny. Les dones no ens entenen, les crispa constatar que no tenim el mateix interès que elles a involucrar-nos en relacions que podrien ser de faula, sense tenir present que juguem a la partida de l’amor amb un miserable feix de fitxes. I nosaltres som incapaços de comprendre com elles salten a la piscina dels afectes a la lleugera, sabent que el més probable és que tingui poca aigua o bé gens, sense tenir en compte que posseeixen infinitat de flotadors pneumàtics dels protegeixen dels cops o bé que, si se’ls donen, regeneren la trencadissa aviat i amb una sorprenent absència de seqüeles. Pels homes, ser autistes emocionals ens resulta funcionalment adaptatiu. Per les dones, ho és l’extraversió afectiva.


És aclaridora l’afirmació del prestigiós sociòleg Enrique Gil Calvo: “L’emocionalitat femenina no desespera mai, tot estant sempre disposada a començar un altre cop a exterioritzar-se després de cada nou fracàs. Els homes, en canvi, restem escaldats després de la primera ensopegada i preferim no tornar-nos a arriscar. ¿Per què som tan desconfiats? Crec que és per pur realisme pràctic. No és que siguem malastrucs, recelosos, pessimistes o suspicaços: és que som lúcids, i això ens aconsella practicar un sa escepticisme ben informat”.


No cal tenir el cervell d’Einstein –que per cert, tot i el seu cervell va engegar a pastar fang dona i fills, els que es va dignar a conèixer, i és que en qüestions d’afectes de Joseps, Joans i ases n’hi ha a totes les cases—per deduir que allò que per les dones esdevé la verda i dolça praderia de l’amor, pels homes és una jungla de perilloses xarxes ardents, i que uns i altres experimenten aquesta vivència de forma ben oposada. Trifulgues i combats són continus i sols la passió del sexe apropa a uns i altres en el lúbric interregne de complicitat. No ens estranyi doncs que el homo sapiens i els bonobos compartim un 99 per cent d’ADN. La penetració, sento ser tan cru, és la clau mestre d'aquest irresoluble entrellat.

6 comentaris:

  1. Com sempre molt ben escrit. Aquest cop però, pot ser perquè soc dona, ho veig al revés. les dones com més maduren més lliures volen ser, els homes com més maduren més necessiten de les dones.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No parlava tant de llibertat en un sentit quotidià o pràctic, sinó en la necessitat gairebé adictiva de sentir, d'enamorar-se, etc. Gairebé totes les dones separades que m'he trobat, malgrat les experiències fallades, si no estan en procés de dol volen tornar a sentir. Els homes, no.

      Elimina
    2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    3. Doncs quina llàstima.
      Recentment separada i amb el cor fet mistos, estic valorant si, a partir d'ara serè capaç de viure les relacions com feu vosaltres, desvincul.lant el sexe de les emocions, com jo voldria però, no se si per biologia femenina o per educació rebuda als anys 70 i 80, ho trobo tan sumament buit, a dia d'avui, que no em sedueix gens ni mica.
      La vida és emoció, el que té d'important és perquè ens va emocionar i no sé si serè capaç d'adaptar-me o si vull fer-ho realment o bé em comprare un bonic estoig amb joguines de tots colors per passar l'estona sense complicacions ni ferir ningú.

      Elimina
  2. Em referia al mateix que tu. la meva poca experiència m'ha demostrat que quan teníem 20 anys, les noies buscàvem més el nostre príncep blau amb qui formar una familia. Ara amb casi 50 i la familia montada, el que necessitem la majoria es que ens escalfin el llit i ens donin companyia , però a estones, i sense obligacions i compromisos. En canvi els homes , que els 20 els hi agradava més pica de flor en flor, ara , als 50 , busquen seguretat, compromís i llit calent cada dia. No ho sé, pot ser és pòca la meva experiència, però el cert és que ha estat així.

    ResponElimina
  3. Diem el mateix. Nosaltres busquem seguretat i llit, i vosaltres el mateix. Però vosaltres hi poseu sentiments i afectes --encara que sigui només a estones, que dius-- i nosaltres en fugim...

    I per cert, agraeixo molt els teus comentaris, que són sensats i ben exposats, però no et sàpiga greu de dir-te que fer-ho de forma anònima em molesta, atès que jo hi poso noms i cognoms i foto... Si no vols revelar-ho públicament, et dono el meu gmail pq ho puguis fer de forma privada: ecompanyfonts@gmail.com. T'ho agrairia molt... Una abraçada !!

    ResponElimina