Quan vaig fer el primer petó a una noia, jo tenia 16 anys. És tard, ho
sé, però tampoc no vull enganyar ningú. Com acostuma a succeir, en tinc
un magnífic record, per molts motius. Tanmateix, el què més em va sobtar
en l'aspecte del contacte físic, va ser la humitat bucal. En això hi
tenia molt a veure la noieta, de 15 anys,
que besava posant molt d'èmfasi en el moviment de llengua, fet que
posteriorment, i encara ara, ho he enyorat, no és tan comú com sembla.
No m'agraden els petons purament de llavis perquè atorguen protagonisme
únic a aquesta part de la boca. Si els llavis són molsuts i sucosos, oli
en un llum; si són fins i allargats, malament, perquè es perd
substància. La llengua, en canvi, és universal. Una llengua és una
llengua aquí i a la Xina. La gratitud del seu contacte depèn no de la
morfologia, sinó del moviment. I el dinamisme lingual obeeix a la
voluntat del subjecte, a la seva acció i, al capdavall, a la seva
perícia. En un petó, la mobilitat de la llengua és bàsica, almenys
segons el meu parer, i també el meu gust. Per tant, en els petons, nois i
noies, tingueu-ho en compte: llengua, entesos? La segona cosa que em va
sobtar del meu primer petó va ser la salinitat de la saliva. Era estiu,
a més, i la suor accentuava aquest sabor, per la davallada de l'aigua
corporal. Recordo que vaig pensar, ai, cony, la boca de les dones és
igual de salada que la meva. I encara més, perquè el gust propi pot
arribar a ser bastant negligit. Ni se m'havia acudit de pensar-ho abans,
verge com era. Es tractava d'un descobriment rudimentari, pedestre,
però, en fi, érem així de tendres. La saliva salada..., havíem descobert
Amèrica. Amb els anys, tanmateix, he anat matisant això de la saliva
salada. En realitat, ho és, però no es percep com a tal. Quan els petons
són llargs, minuciosos i sentits, existeix una elevació de la
temperatura corporal, allò que des de l'exterior es detecta per
l'enrojoliment de les orelles, i aleshores s'esdevé la metamorfosi: la
saliva càlida es transforma en dolça, en pura i ardent mel. El pòsit de
sal desapareix o s'obvia, vés a saber, però en resta una calidesa
ensucrada, una dolçor de vellut, de batre d'ales. Passeu-me la
cursileria, però és com una mena de sabor de primavera, de renaixement.
És una lava incandescent amb sabor de merenga. Un alè de crema, la
transparència de la canya de sucre. I està molt bé que sigui així. La
sal adorna, condimenta, però només el sucre fa tancar els ulls de
delícia. Sal i sucre: dos cristalls que convergeixen en el miracle de la
besada.
Per a qui no hem tastat ni aquesta sal ni aquest sucre... bona descripció, bonica. Se m'ha fet, fins i tot, la boca aigua... Gràcies, altra vegada.
ResponElimina